Wat leuk dat je ons gevonden hebt!

In mei 2018 zijn de deuren open gegaan van een nieuwe bakkerij en café in Vathorst: een plek voor brood en banket, een plek waar je lekker even kunt zitten en iets kunt eten en drinken en waar we je elke keer verrassen met nieuwe producten en activiteiten. Producten die met respect voor het ambacht gemaakt worden, met lange processen, desem, eerlijke ingrediënten en transparantie in bereidingswijze. Je ziet de bevlogen vakmensen elke dag jouw producten recht voor je neus maken! We zijn op 11 mei begonnen met Proofdraaien en op 23 juni is de officiele opening verricht door niemand minder dan Rudolph van Veen.

Het is ook een plek waar leren en verrassen centraal staat. Elke periode zie je nieuwe gezichten want wij leiden de nieuwe ondernemers van bakkend Nederland op. Over het algemeen zijn dit carrièreswitchers die de liefde voor het bakkersvak hebben gevonden. Zij willen een eigen bedrijf starten. Maar voor het zover is willen ze dolgraag bakkerijondernemerservaring opdoen. En die ervaring geven wij ze in Vathorst! In een veilige, gefaciliteerde omgeving, met ruimte voor experimenten. Vandaar een proofbakkerij, waar de startende ondernemers op proof zijn, ze hun ondernemersproof gaan doen maar vooral ook een plek waar je ontzettend veel lekkere dingen kunt proeven!

Proof Bakery is een plek waar je je thuis gaat voelen, en waar een verbinding ontstaat met de producten, het ambacht, de mensen en de buurt. Daarom is de financiering geregeld met crowdfunding. Benieuwd naar hoe we dat gedaan hebben? Lees dan verder op de site. Er zijn nog steeds mogelijkheden om ons te helpen met de crowdfunding, door middel van een Proofkaart of een Prooflening!

Waarom in Vathorst en wie zit er achter?

Mijn naam is Vicky Littlejohn en ik ben initiatiefnemer van Proof Bakery en eigenaar van Miss Bakery. Ik ben geboren in Amersfoort en na een paar jaar op verschillende plekken gewoond te hebben ben ik sinds 2,5 jaar terug in Vathorst samen met mijn man Martijn, zoon Flynn (6) en dochter Isla (3). Ik ben de oprichter en initiatiefnemer van Bakery Institute, een particuliere bakkerijopleiding in Zaandam waar iedereen die zich wil ontwikkelen in het bakkersvak terecht kan voor verdiepings- en verbredingsopleidingen. De doelgroepen zijn professionals, enthousiaste thuisbakkers en carrièreswitchers. Vrijwel dagelijks nam ik ‘Terug naar de Basis’- brood en -banket mee uit Zaandam waar ook onze buren en vrienden in Vathorst van konden genieten. Maar sinds ik in mei 2017 zitting heb genomen in het bestuur van Bakery Institute, ben ik daar niet meer elke dag. En mijn bakkershart kan het niet verdragen dat ik in mijn eigen wijk dat specifieke brood niet kan krijgen. Bovendien hoorde ik regelmatig dat bewoners in Vathorst een gezellig plekje missen waar ze een kop koffie of thee kunnen drinken met iets lekkers erbij. Toen ik langs de nieuwe panden aan Leeghwater liep, zag ik daarin direct een uitstekende locatie voor een Bakery & Café. In een wijk met ruim 24.000 bewoners (en in de toekomst zelfs 33.000) moet er ruimte zijn voor een dergelijke plek.
Niet alleen de komst van de allergrootste en modernste Lidl van Nederland, maar ook de zonligging, gratis parkeergelegenheid, de toegang tot het stationsgebied en de directe nabijheid van een kinderspeelplek voor de deur maakten van dit pand een geweldige optie. Omdat het pand ook ruimte biedt aan een terras is het een ideale plek voor bewoners van Vathorst om even tot rust te komen en te genieten van de zon, het lekkers en de sfeer. En die sfeer wordt mede bepaald doordat je de vakmensen de hele dag op de voet kan volgen.

Tegelijk zijn we in Zaandam bezig om de carrièreswitchers (mensen die op een later moment in hun leven besluiten om bakker te worden) beter te begeleiden ná de opleiding. Veel van hen hebben ambities om een bakkerij voor zichzelf te beginnen. Maar ze durven nog nèt niet en weten niet goed wat het betekent om de dagelijkse praktijk van het bakkerijondernemerschap uit te oefenen. Bovendien hebben ze vaak het netwerk nog niet in de bakkerijsector. Daarom wordt Proof Bakery de plek waar ze een jaar kunnen proofdraaien en het operationele deel van het ondernemerschap in een gefaciliteerde setting kunnen ondervinden. Ook stimuleren we ze in die periode hun businessplan te schrijven en kunnen ze gebruikmaken van mijn netwerk en dat van Bakery Institute, met als doel dat ze daarna snel voor zichzelf starten op een andere plek in Nederland en het bakkersvak zo weer terug brengen in het straatbeeld!

Mijn ambitie is duidelijk: ik wil een vriendelijke plek in Vathorst creëren voor lekker brood en banket waar je ook iets kan eten of drinken. Ik wil daarnaast een continue leerervaring bieden voor startende bakkerijondernemers. En dat is een unieke combinatie die nog niet in Nederland bestaat! Tot slot hoop ik op deze manier ook mijn bijdrage te doen om de leefbaarheid in mijn buurt te vergroten, iets wat ik zelf steeds belangrijker vind nu ik moeder ben.

Ik denk dat de mensen in Vathorst en in de bakkerijsector mijn enthousiasme voor Proof Bakery zullen gaan delen! En alle hulp is daarbij welkom, we kunnen het zonder jou niet van de grond krijgen. Kijk daarom snel op de crowdfundingspagina om te zien hoe je kunt bijdragen om de start mogelijk te maken!

Wil jij een bedrijf starten of heb je ambities in de toekomst?

En wil jij een jaar proofdraaien in Proof Bakery om alle kneepjes van het vak te ervaren voor je zelf aan de slag gaat? Waar wij je een jaar lang gaan begeleiden bij alle taken van het ondernemerschap en waarbij je leert van elkaar? Je vervolgens ook de ambitie hebt om in dat jaar jouw business plan te perfectioneren? En heb jij er zin in om samen het eerste jaar van Proof Bakery en de opstart mee te maken? Neem dan snel contact op met Vicky. Voor de eerste lichting is nu geen ruimte meer. Heb je voor een later moment interesse om in te stappen in Proof Bakery? Laat het ons dan even weten, na onze eigen start zoeken we straks elk kwartaal een nieuwe instromer!